„Und im Wienerwald stehen noch immer die Bäume: Ein jüdisches Schicksal in Schweden”

Tässä lukupiirissä entinen yhdistyksemme hallituksen jäsen ja lukupirimme perustaja Birgit Coufal esittelee meillä kirjan ”Und im Wienerwald stehen noch immer die Bäume: Ein jüdisches Schicksal in Schweden”.

Ruotsalaisen kirjailija Elisabeth Åsbrinkin romani kertoo wieniläisen juutalaisperheen kohtalosta ja epätavallisesta ystävyydestä Ruotsissa natsikaudella: Otto Ullmann Wienistä tuli 13-vuotiaana vuonna 1939 Ruotsiin yhtenä sadasta juutalaislapsesta; Ingvar Kamprad, suuren ruotsalaisen maanomistajan poika, liittyi kansallissosialisteihin jo varhaisessa iässä ja perusti IKEA-huonekaluyrityksen vuonna 1943 17-vuotiaana. Otto ja Ingvar olivat ystäviä yli vuosikymmenen ajan, ja Otto, joka menetti perheensä Auschwitzissa, oli yksi ensimmäisistä työntekijöistä yrityksessä, josta sodan jälkeen kasvoi kaikkien tuntema globaali yritys.