Milloin: 12.5.2021 klo 18:00
Zoom-linkki: https://zoom.us/j/99923422107
Itävaltalaisen lukupiirin seuraava online-tapaaminen pidetään keskiviikkona 12.5.2021 klo 18:00. Kaikki, jotka haluavat vaihtaa ajatuksia itävaltalaisesta kirjallisuudesta saksan kielellä, ovat lämpimästi tervetulleita lukupiirin! Voit tulla paikalle myös vain kuuntelemaan saksankielistä keskustelua. Toukokuisessa lukupiirissä käsittelemme kahta kirjaa:
1) Robert Seethaler: ”Der letzte Satz“
2) Volker Weidermann: „Ostende. 1936, Sommer der Freundschaft“

”Der letze Satz” on koskettava muotokuva työhönsä kyllästyneestä taiteilijasta, joka kohtaa menneisyyden kauneuden ja katumuksen muodossa: Gustav Mahler istuu laivan kannella matkalla New Yorkista Eurooppaan. Hän on saavuttanut paljon, hän on aikansa kuuluisimpia muusikoita, mutta hän kärsii kovista ruumiillisista kivuista. Messipojan hoitaessa häntä lempeän päättäväisesti Gustav Mahler ajattelee menneitä vuosia – vuoristossa vietettyjä kesiä, tyttärensä Marian kuolemaa, ja Annaa, toista tytärtään, joka istuu alakerrassa aamiaisella. Hän ajattelee myös Almaa – elämänsä rakkautta, joka saa hänet hulluksi ja jonka hän on kauan sitten menettänyt. Tämä on hänen viimeinen matkansa.

„Ostende. 1936, Sommer der Freundschaft“ kertoo maanpaossa olevista runoilijoista ja kirjailijoista. Ostende on historiallista glamouria omaava Belgialainen merenrantakaupunki: Siellä kohtaavat kaikki he, joilla ei ole enää kotia natsi-Saksassa. Stefan Zweig, Joseph Roth, Irmgard Keun, Kisch ja Toller, Koestler ja Kesten – kielletyt runoilijat. Aurinko, meri, juomat – kyseessä voisi olla loma ystävien kesken, jos poliittinen tilanne ei olisi jatkuvasti huonontunut, jos heitä ei olisi vainottu, jos heidän kirjojaan ei olisi kielletty, jos he eivät olisi menettäneet kotimaataan. Volker Weidermann kertoo taiteilijaseurueen toivosta ja epätoivosta – rakkaudesta sekä siitä, miten heidän elämänsä jatkuivat.

Molemmat kirjat ovat lainattavissa esimerkiksi Goetheinstituutin ilmaisesta digitaalisesta Onleihe-kirjastosta osoitteessa www.onleihe.de/goethe-institut.
Lisätietoja, jos et ole aikaisemmin käyttänyt Onleihe-kirjastoa: www.goethe.de/ins/fi/fi/kul/bib/onl.html
Toivomme mukavia lukuhetkiä!