Kaiku

Oktoberfest

Oktoberfest 6. lokakuuta 2023
Perinteistä Oktoberfestiä vietettiin lokakuun 6. päivä yhdessä saksalaisen ja sveitsiläisen yhdistyksen jäsenten sekä ystävien kanssa. Paikalla oli noin neljäkymmentä henkilöä iloisessa juhlassa ravintola Zinnkellerissä Helsingissä. Järjestelyvuorossa ollut Suomi-Itävalta Yhdistys oli huolehtinut Oktoberfest-illallisen itävaltalaisvaikutteista, ja kyllähän ateria tuntui maistuvan osallistujille. Tunnelma oli korkealla trubaduuri Ilkka Aaltosen haitarimusiikin ja laulun myötä. Yleisökin pääsi välillä mukaan yhteislauluun ja nähtiinpä salissa suomalaista letkajenkkaakin. Kiitos osallistujille, ensi vuonna sitten taas uusiksi!

 

Online-esitys ”Sibelius Wienissä”

Zoom-esitys ”Sibelius Wienissä” 15. helmikuuta 2021 oli hyvin mielenkiintoinen tapahtuma, ja jäsenet kiinnostivat sitä suuresti. Luennoitsija Magister Ville Komppa välitti Sibeliuksen henkilökohtaisen ja musiikillisen  kehityksen vietettäessä aikaa Wienissä lukuvuonna 1890/91 hyvin yksityiskohtaisesti. Hän johdatti yleisön Wienin musiikki- ja sosiaaliseen elämään, jonka Sibelius koki silloin ja jota hän sanoi olevan ”juuri minun makuuni”. Beethovenin ja Brucknerin sinfonioiden konserttiesitykset tekivät hänelle syvän vaikutelman. Hänen sävellysopettajastaan Fuchs ja Goldmark erityisesti jälkimmäinen inspiroi häntä selvästi ja rohkaisi edelleen kehittämään omaa tyyliään –  ”Sibeliaanista tunnelma”. Sibelius saavutti tämän jo keväällä 1891 hänen alkusoitolla E-duurissa. Kirjeissään morsiamensa Aino Järnefeltin kanssa hän kirjoitti, että kävely Wienin metsässä innoitti häntä työskentelemään sinfonisen runonsa Kullervo teemalla.

Kantapöytätapaaminen terassilla.
Kesätauon jälkeen aloitimme toimintamme kantapöytätapaamisella ulkosalla: Tiistaina 24.8.2021 tavattiin ravintola Allas Sea Pool yläkerran isolla terassilla. Paljon osallistuja suomalaisia ja itävaltalaisia kaikista ikäluokista vaihtoivat vilkkaasti kuulumisia. Mukava!

Lukupiiri 12.9.2019

Ennen kesälomille lähtöä lukupiiri kokoontui jälleen Saksalaisen kirjaston viihtyisissä tiloissa. Tällä kertaa käsiteltiin itävaltalaisen kirjailijan Julya Rabinowichin teosta Spaltkopf. Kirjassa kuvataan realistiseen ja samalla kuvaukselliseen tyyliin kuinka venäläis-juutalaisen perheen tytär joutuu maanpaossa etsimään omaa tietään.

Der Trafikant

Kevään viimeisenä tapahtumana Suomi-Itävalta-yhdistys esitti yhteistyössä Itävallan suurlähetystön kanssa 7. toukokuuta elokuvan Der Trafikant, joka perustuu Robert Seethalerin samannimiseen bestselleriin. Yleisö seurasi jännittävän elokuvan tapahtumia Goethe-instituutin viimeistä paikkaa myöten täydessä salissa. Elokuva kertoo erikoisesta ystävyyssuhteesta 17-vuotiaan Franzin ja Sigmund Freudin välillä ja heidän avuttomuudestaan dramaattisesti kärjistyvien poliittis-yhteiskunnallisten tapahtumien pyörteissä toisen maailmansodan aikana.