Suomi-Itävalta Yhdistys

Ikkuna Itävaltaan Suomessa!

Jo vuonna 1957 perustettu Suomi-Itävalta- ystävyysyhdistys pyrkii edistämään molemminpuolista tuntemusta Suomen ja Itävallan välillä kulttuuriin, yhteiskuntaan ja talouteen liittyvissä asioissa ja toimimaan yhteyselimenä Itävallasta kiinnostuneiden suomalaisten ja Suomessa asuvien itävaltalaisten välillä.

Tapahtumat

Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa kaikille ikäryhmille. Näihin kuuluvat itävaltalaisia perinteitä ja tapoja esittelevät tapahtumat kuten perheille suunnattu vuosittainen Nikolausjuhla adventtina ja alppicurling talvella nuorisolle ja kaikille itsensä nuoreksi tunteville. Lisäksi yhdistys järjestää elokuvaesityksiä, kirjailijoiden vierailuja, viininmaistajaisia, näyttelyopastuksia ja konsertteja sekä vuorotellen muiden Suomen saksankielisten yhdistysten kanssa Oktoberfestin. Ajoittain kokoonnutaan kantapöydän ääreen.

Painopisteet

Tärkeä vuosittainen tapahtuma on lukiotasoisen saksankielisen kirjoituskilpailun järjestäminen yhdessä Suomen saksankielen opettajien yhdistyksen kanssa. Pääpalkintona kilpailusta saa onnellinen voittaja kielikurssin Salzburgissa. Yhdistys edistää näin omalta osaltaan saksankielen tuntemista ja opiskelua Suomessa. Itävaltalaiseen kirjallisuuteen voi tutustua ja sitä keskustella säännöllisesti kokoontuvissa lukupiireissä.

Yhteistyö

Suomi-Itävalta-yhdistys tekee aktiivista yhteistyötä mm. Itävallan suurlähetystön, Saksalaisen kirjaston, Suomen saksankielenopettajien yhdistyksen ja muiden saksankielisten yhdistysten kanssa.

Hallitus 2023

Peter Lund – puheenjohtaja
Lieselotte Szilvay – varapuheenjohtaja
Otmar Tarmann – taloudenhoitaja
Brigitte Linnokari – jäsen
Erik Immonen – jäsen
Maria Anne Repo – jäsen
Tesi Binder – jäsen
Ulrike Eichstädt – jäsen
Laarissa Franz-Koivisto – jäsen

Yhdistystä rekisteröitiin 1958

Yhdistyksen perustaminen ja ensimmäiset vuosikymmenet Hotelli Helsinkiin kokoontui lokakuussa 1957 rouva Clarisse Autin aloitteesta ja kutsumana 23 henkilöä. Rouva Autti ehdotti perustettavaksi yhdistyksen, jonka tarkoituksena olisi luoda suomalaisille ja itävaltalaisille tilaisuus kanssakäymiseen sekä edistää itävaltalaisten olojen tuntemusta Suomessa ja päinvastoin.

Läsnä olleet päättivät perustaa tällaisen yhdistyksen ja valitsivat rouva Autin sen puheenjohtajaksi. Aluksi yhdistys toimi rekisteröimättömänä ”Itävallan Ystävien Kerhona” (Club der Österreichfreunde), mutta vuoden 1958 alkupuolella yhdistykselle laadittiin säännöt ja se rekisteröitiin 14.8.1958. Valtioneuvostolta anottiin erivapaus, jonka nojalla myös Itävallan kansalaiset voivat kuulua yhdistyksen hallitukseen.

Seuran perustamisen aikoihin kiinnostus saksankielisten maiden kulttuuriin ja saksan kieleen heikkeni huomattavasti, ja yhdistyksellä oli tärkeä tehtävä pitää yllä sekä Itävallan tuntemusta että saksan kielen asemaa.

Tapahtumat ja tilaisuudet ovat olleet aina hyvin vaihtelevia. Jo vuonna 1959 yhdistys järjesti aktiivisesti erilaisia juhlia, kuten keväinen Blumenfest Ravintola Lidossa sekä Krampusfest Hotelli Helsingissä. Kesäkauden 1968 aikana järjestettiin Helsingissä saunaretki Hiidenhuipulle sekä Welser Kammerorchesterin konsertti Järvenpään Seurakuntatalolla.

Seuran hallituksessa ei ollut itävaltalaisia vielä 1970-luvulla. Näihin aikoihin Suomessa asuneet itävaltalaiset tapasivat epävirallisesti Itävallan konsulaatin tiloissa. Kuitenkin jo 1980-luvulla nämä kokoontumiset jouduttiin turvallisuussäädösten kiristyessä lopettamaan. Tällöin yhdistyksen hallitukseen valittiin ensimmäiset itävaltalaiset ja mm. Faschingsfestia alettiin järjestää vuosittain.

Ensimmäiset vuodet

Perinteet ja tapahtumat

Tietyt seuran toiminnan alkuajoilta lähtien järjestetyt tapahtumat ovat muuttuneet puolen vuosisadan aikana perinteiksi, mm. Adventtijuhla ja kantapöytäillat ravintola Zinnkellerissä. Yhdistyksen adventtijuhlaperinne sai alkunsa vuonna 1988. Tällöin se pidettiin Ravintola Zinnkellerissä, mutta vuodesta 1991 juhlaa on vietetty tunnelmallisessa Tuomiokirkon Kryptassa, joka on tarjonnut erinomaiset puitteet laadukkaille esiintymisille ja juhlavalle tunnelmalle.

Merkittäväksi vuotuiseksi tapahtumaksi on myös muodostunut vuonna 1991 aloitettu kirjoituskilpailu, joka on A-saksaa opiskeleville lukiolaisille tarkoitettu ainekirjoituskilpailu. Aluksi kirjoituskilpailu pidettiin vain pääkaupunkiseudulla, mutta se laajeni nopeasti valtakunnalliseksi.

Kilpailussa on ollut kaksi kategoriaa: 1. kategoriaan ovat voineet osallistua ne, joilla ei ole vaihto-opiskelukokemusta saksankielisestä maasta, tai joiden kumpikaan vanhemmista ei ole saksankielinen, ja 2. kategoriaan puolestaan ne, joilla on edellä mainitulla tavalla linkki saksan kieleen. Pääpalkinto – kielikurssi Salzburgissa – on jaettu molempien kategorioiden voittajille. Muina palkintoina on jaettu raha- ja tavarapalkintoja.

Yhdistys toivottaa uusia jäseniä sydämellisesti tervetulleiksi!

Jäsenille jaetaan neljästi vuodessa jäsenkirje, joka kertoo yhdistyksen tulevista tapahtumista sekä ajankohtaisista asioista.